CX-serien TransAcoustic

CX-serien av flyglar utgör en mer definierad filosofi vad gäller ljudskapande, liksom den nya tekniken och kunskapen som Yamaha har förvärvat i sin långa historia om att skapa flyglar.

Letar du efter en akustisk flygel har du hamnat rätt. Yamahas första flygel fick hederspris vid världsutställningen i St Louis 1904, något som bara gjorde oss hungrigare. Våra akustiska flyglar finns idag i flera olika prisklasser, såväl för nybörjaren som för den riktigt professionella pianisten.

Ram av högsta kvalitet tack vare ett gediget tekniskt kunnande

Ramen i ett modernt piano måste tillsammans med träkonstruktionen klara en total strängspänning på över tjugo ton. Dessutom har ramen en stor inverkan på ljudet. Vi tillverkar egna ramar med en vakuumgjutningsmetod som utvecklats under lång tid för att skapa de bästa pianoramarna i världen. Vi har förvärvat värdefulla kunskaper under åren. Till exempel har vi lärt oss att kontrollera gjutjärnets temperatur och sammansättning. Vi tar också hänsyn till att ramens ytbeläggning påverkar flygelns akustik. Det är tack vare vår långa erfarenhet och våra gedigna tekniska kunskaper som vi kan tillverka tillförlitliga pianon av högsta kvalitet.

Ny resonansbotten som återger dynamiken i pianistens spel

En violin har en vacker kropp med en välvning och form som påminner om resonansbottnens struktur. Välvningen påverkar förflyttningen av strängarnas vibrationer från resonansbotten till den omgivande luften. Vi har utnyttjat våra erfarenheter från många års pianotillverkning till att skapa en resonansbotten som ger bästa möjliga tonala projektion.

Tack vare vårt hantverksmässiga och tekniska kunnande har vi lyckats skapa en konstruktion med en struktur som gör att resonansbottnen vibrerar lätt. I C3X och högre modeller används samma teknik som i CFX för att limma samman resonansbotten, ribbor och steg samt en noggrant utvecklad monteringsprocess. Den nya konstruktionen projicerar en rikare resonans och skapar ett suveränt gensvar som pianisterna verkligen uppskattar.

Hammare med inspiration från CFX-serien

Det krävs riktigt bra hammare för att skapa ett vackert och uttrycksfullt ljud. Vi skapar, till skillnad från många andra pianotillverkare, våra egna högkvalitativa komponenter och vi försöker hela tiden att hitta nya användningsområden för de kunskaper vi förvärvat. Det har bland annat gjort det möjligt för oss att skapa hammare med suverän ton och kraft. Ett annat exempel på hur vi utnyttjar vår forskning och tillverkning mellan våra olika produkter är hammarfilten i CX-serien som vi hämtat från CFX. Filtens storlek har anpassats till respektive instrument i serien. På så sätt ser vi till att alla pianon i CX-serien får en fantastisk ton och varm klang.

Justering och stämningen ger liv åt pianot.

En flygel har i grunden begränsade uttrycksmöjligheter. Förutom pedalerna har pianisten ett anlagsdjup på cirka tio mm för de 88 tangenterna på klaviaturen. Trots detta låter CX-flygeln dig skapa en rik och bred ton som inte går att återskapa med digital teknik. Du kan åstadkomma stora skillnader i det musikaliska uttrycket genom att kombinera ditt pedalspel med olika hastighet och styrka i tangentanslaget. Det är det här som är så fantastiskt med ett akustiskt instrument. Med bara tio millimeters anslagsdjup kan du skapa ett otroligt uttrycksfullt ljud.

Och det är just därför vi ägnar så mycket tid åt att justera flygelns ton och ljudkvalitet – för att du ska få bästa möjliga kontroll över instrumentet. Mekaniken justeras av instrumentmakare så att varje nyans i pianistens anslag återges. Instrumentmakaren använder en dorn vid intoneringen för att skapa flygelns balanserade ton och vackra gensvar. Trots dagens tekniska möjligheter utförs dessa åtgärder manuellt av skickliga hantverkare för att säkerställa att instrumenten håller högsta kvalitet. Det är en av de viktigaste orsakerna till att Yamaha lyckas bibehålla sin position som en av världens främsta pianotillverkare.

Mjukstängande lock

Fällbrädan har soft close vilket innebär att du inte längre behöver oroa dig för att locket slår igen på dina fingrar.

Förstärkt bakre ram

CX serien har 20 % tjockare ram än i andra flyglar vilket ger bättre och djupare toner

PRISFÖRFRÅGAN

Skicka en prisförfrågan

Åk till toppen